OVERAL BABYBOMEN
Hee Koel Kid, klaar om babybomen te gaan zoeken?
Wij, Lucia en Norah, leggen je uit waar je ze vindt.
Foto’s door Lena Hoppenbrouwers
@elenaflo.h (Instagram)
Bomen krijgen elk jaar baby’s en zorgen zo voor gratis babybomen. Je vindt ze overal. Via hun zaden of hun wortels.
Wij, Lucia en Norah, leggen je uit hoe je ze kunt spotten, verzamelen, verzorgen en uitdelen.
Je kunt ze brengen naar een van onze bomenparkeerplaatsen of iemand kado doen. Zo verkoelen we samen jou te hete stad of dorp. Voor in de tuin of op een balkon.
Veel schaduw is fijn verkoelend voor mensen en dieren en bomen zorgen ook voor het vasthouden van water als het te weinig regent.
BABYBOMEN SPOTTEN
Waar vindt je ze?
Babybomen kun je overal tegenkomen. Bomen vermeerderen zich via haar zaden door de lucht en zo kun je ze overal tegenkomen. En sommige bomen doen dit met haar wortels. Deze babybomen vindt je vaak dicht bij de moederboom.
Je kunt op onderzoek uitgaan in je tuin, schooltuin of straat. Ze kunnen in de aarde staan maar ook in de smalle richels tussen de stenen.
Als je ze wilt zoeken in het bos of park moet je daar toestemming voor vragen bij de beheerders zoals de boswachter in het bos.
Hoe zien ze eruit?
Babybomen zien eruit als hele kleine plantjes. Ze zien er niet meteen uit als echte bomen. Ze hebben eerst baby blaadjes (ronde blaadjes) en dan pas hun eigen echte blaadjes. Je kunt ze vinden tussen de andere planten. Vaak staan ze in groepjes dus dan zie je al snel dat het dezelfde babybomen zijn.
Ook staan ze nog vaak in de schaduw omdat ze nog niet super veel licht kunnen hebben. Dat is gewoon nog te warm voor ze. Je vader of moeder kan misschien helpen zoeken.
Als je er een hebt gevonden vind je vaak ook de anderen. Ze zien er, als ze meer dan een jaar oud zijn, uit als een mini versie van de grote boom. Zeker als ze de 2e set bladeren al hebben gekregen. De moederboom staat vaak niet heel erg ver weg. Kijk even goed om je heen welke bomen er op lijken: naar de kleur en structuur van de bast en de vorm van het blad. Zijn ze al een jaar of ouder dan hebben ze wat langere stengels en meer herkenbare bladeren.
Baby blaadjes
Waar je goed naar kunt kijken zijn de eerste blaadjes. De allereerste blaadjes zien er vaak hetzelfde uit bij elke babyboom. Ze zijn vaak langwerpig en rond van vorm. Deze baby blaadjes komen uit het zaad of de wortel. Deze groeien door de kracht die in de zaadjes of wortels nog zit.
Aan de 2e set blaadjes zie je de echte boombladeren. Dat is het blad die echt bij haar boomsoort hoort. Hieraan kun je ook zien of het echt van een boom komt. Deze kun je vergelijken met de bomen die er omheen staan om er zeker van te zijn dat dit een babyboom is. Deze 2e set blaadjes groeit de babyboom uit het voedsel dat hij in de grond kan vinden.
Uitgezaaid en verschillend
Bomen proberen op een zo slim mogelijk manier hun zaden te verspreiden. En dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Deze verschillende manieren hebben ze bedacht zodat ze allemaal goed kunnen overleven als soort. Daarom zijn ze allemaal verschillend. Dat is ook zo voor dieren en mensen.
In deze video wordt uitgelegd hoe Charles Darwin dit heeft ontdekt:
Sommige hebben propellertjes of zijn zo licht dat ze kilometers ver weg worden geblazen.
Anderen zijn weer wat groter en harder. Zij worden gegeten door dieren die ze in hun buik meenemen. Ze poepen ze weer uit wanneer ze op een plek verderop zijn. Daar schiet het zaad weer wortel om een boom te worden.
Via haar wortels
Andere bomen hebben bedacht dat ze hun wortels flink uit laten groeien onder de grond. Vanuit deze wortels zoekt zij een goed plekje om een nieuwe babyboom weer op te laten komen.
Als je deze eruit wilt halen leg je de wortels bloot en zorgt dat en een stuk wortel aan blijft zitten zodat hij goed verder kan groeien. Deze wortels zijn vaak wat taai. Hiervoor heb je een scherp schepje of snoeischaar nodig om door te knippen.
Zorg wel dat voor deze babyboom genoeg wortels overblijven om voedsel uit de aarde te halen.
Achterhaal welke soort boom
Wanneer je ze op een plek neer wilt zetten of uitdelen is het super handig om te weten welke babyboom het precies is. Ze zijn namelijk allemaal anders als ze groot worden. Sommigen hebben vruchten die je kunt eten en anderen worden heel groot. Gelukkig kun je elke boom klein houden door te snoeien of ze in een pot te zetten.
Als de 2e set blaadjes eraan zitten en al goed uitstaan in het zonlicht kun je uitzoeken welke boom het precies is. Je kunt zien aan deze blaadjes (determineren) in bomen boeken, Google (images) of slimme apps welke het is. Je kunt ook altijd hulp vragen aan je ouders of je juf of meester.
Bomen hebben altijd een Nederlandse naam en een Latijnse naam. Meestal is de Nederlandse naam genoeg voor veel mensen.
Slimme apps en websites
Hier hebben we wat handige links voor je neergezet zodat je daar meteen mee aan de slag kunt:
Deze website helpt je wanneer je goed naar de bladeren kijkt:
http://www.bomen-determineren.com/determineer-blad-boom.html
Deze is wat uitgebreider. Veel bomen komen voor in verschillende varianten. Net als bijvoorbeeld de vele soorten honden die er zijn:
https://bomenbieb.nl/alle-boomsoorten/
Deze apps helpen je om planten te herkennen. Soms zijn ze wel in het Engels. via de Latijnse naam kun je googlen naar de nederlandse naam. Deze kun je vinden via Wikipedia.
- PlantNet
- PictureThis
- iNaturalist
- PlantSnap
- Plantifier
Naam label geven
De naam van de boom kun je met een sticker of kaartje aan de babyboom of pot vastmaken. Zo help je ze aan een goede plek bij de nieuwe eigenaar.
BABYBOMEN VERZAMELEN
Wat heb je nodig?
Als je weet waar ze staan is het tijd om ze te verzamelen. Daarvoor het je het volgende nodig:
- schepje
- snoeischaar, kleine zaag of kartelmes
- gieter
- potjes
- aarde
Gevoelige worteltjes
Omdat ze nog zo klein zijn hebben babybomen super kleine breekbare worteltjes. Hier moeten we dus voorzichtig mee omgaan. Je kunt met je schepje een cirkel eromheen prikken. Zo ontdek je ook of ze op een wortel groeien of via een zaadje zijn gegroeid.
Als er een wortel is, voel je meteen dat er iets niet door wil breken. Maak dan met je vingers een gaatje in de aarde om te voelen en te zien of er een wortel is. Het kan natuurlijk ook een steen zijn.
Als het makkelijk gaat dan kun je dit omcirkelde en uitgestoken stukje aarde eruit scheppen en in een potje doen.
Kom je een wortel tegen dan zit die vaak aan 2 kanten vast aan de babyboom. Pak dan je schaar, mini zaag of mes. Zorg dat de babyboom een zo lang mogelijke wortel overhoudt om straks voedsel uit te grond te halen. Knip of zaag je deze te kort af dan is de kans groot dat hij straks niet meer leeft. Zaag of knip nu aan twee kanten de wortel door en zet ook deze in een potje.
Samen in een pot of los?
Als ze nog zo klein zijn vinden ze het fijn om samen in een pot te zitten met wat extra aarde.
Zijn ze al meer dan 20 cm hoog dan is het fijner voor ze om ze in een aparte pot te zetten. Als je ze wat extra nieuwe voedselrijke aarde er bovenop geeft (beetje!!! mest, compost of bladaarde) dan krijgen ze extra voedsel en kunnen ze nog beter groeien.
Geef je ze al snel weg dan is het beter om ze in aparte potjes te zetten.
Als je de babyboom net in een pot hebt gezet dan vinden ze het fijn om extra veel water te krijgen de eerste dagen. Hun wortels kunnen dan beter hun plek vinden in de aarde.
BABYBOMEN UITDELEN
Woon je in Rotterdam?
Woon je in Rotterdam dan kun je de verzamelde babybomen komen brengen naar een speciale bomenparkeerplaats. We delen ze daarna weer voor je uit.
We halen ze bij de bomenparkeerplaats op en verdelen ze gratis aan de Rotterdammers. We houden op onze website precies bij hoeveel bomen we samen hebben uitgedeeld.
Vindt hier de bomenparkeerplaats bij jou in de buurt in Rotterdam
Zo verkoelen we samen onze mooie straat, dorp of stad.
In je eigen buurt
Samen met je ouders kun je bij je buren, in je straat of aan je vrienden vragen of zij een babyboom willen hebben voor in hun eigen tuin of op hun balkon. Fijn als je ons laten weten hoeveel je er hebt uitgedeeld via mail@cooldowncity.com.
Of begin je eigen bomenparkeerplaats. Stuur een mail naar mail@cooldowncity.com en vertel ons waar je hem wilt beginnen. Dan kunnen we samen kijken wat ervoor nodig is.
Als we samen de hoeveelheid uitgedeelde babybomen bijhouden kunnen we aan iedereen laten zien wat de kracht van jou als koele kid in je buurt is.
Op je school
Ook kun je aan je juf of meester vragen of je een gratis uitdeeldag mag organiseren in je klas. Fijn als we dat samen kunnen doen. Want elke getelde boom laat zien wat jij als koele kid kunt betekenen.
Laat je juf of meester een mail sturen naar mail@cooldowncity.com zodat we samen kunnen werken.
POST JE BABYBOMEN OP SOCIAL!
We zijn heel benieuwd wat en waar je de babybomen hebt gevonden en wat je met de babybomen gaat doen. Als je een post maakt wil je dan hashtag #koelkids gebruiken en ons vertellen hoeveel je er hebt weggegeven? Dan liken we je bericht! Onze moeder vindt het belangrijk dat we samen laten zien hoeveel nieuwe babybomen er bijkomen. En iedereen kan zien wat we als Koel Kids voor koele impact hebben in onze buurt.
Heb je nog een vraag dan kun je die stellen aan onze moeder Charlotte via Facebook of Instagram. Ze zit nog niet op TikTok.
Keep it Koel! 😎 Lucia en Norah
HET IS TE WARM EN TE NAT VOOR ONS, DE DIEREN EN DE PLANTEN
Schaduw nodig
Omdat het op dit moment vaak of te warm of te nat wordt in onze straten en op de aarde hebben mensen, dieren en planten het lastig. Ze zijn niet gewend aan zoveel zon en zulke grote regenbuien. Het is hierdoor vaker te droog, te warm of juist ineens te nat om goed te groeien, voedsel te vinden en fijn te leven.
Daarnaast houden de stenen van de huizen en het asfalt van de weg heel veel warmte vast waardoor het in de zomer te weinig afkoelt in de avond en nacht. En daar heeft iedereen last van. Je kunt niet goed slapen en vindt het lastig om overdag je hoofd bij schoolwerk te houden. Dat wordt ook wel hittestress genoemd.
Water vasthouden
Bomen en planten zijn dit niet zo gewend en hebben moeite om genoeg water vast te houden als de bodem erg droog is en de voedselstoffen spoelen niet in de aarde maar juist snel weg als het hard regent.
We moeten de planten en dieren dus helpen. Dit kunnen we doen door meer bomen en planten neer te zetten. Samen kunnen ze het beter aan. Het zijn namelijk goede buren van elkaar die elkaar helpen in moeilijke tijden.
Ook geven ze veel schaduw voor de mensen zodat ze beter kunnen slapen en fijner kunnen werken in een koelere omgeving.
Iedereen voelt zich beter
Veel bomen en planten erbij zorgt voor een betere luchtkwaliteit. De lucht is vochtiger en schoner. We hebben minder last van de vervuiling door fabrieken, vliegtuigen en auto’s. Daar wordt je blijer van.
De insecten en dieren kunnen zo meer voedsel vinden, beter hun werk doen en krijgen hierdoor meer baby’s.
WIST JE DAT?
Één volwassen boom, rond de 40 jaar,
beslaat een oppervlak van 28 m2, 6 meter ∅
en koelt de lucht 2℃ tot 8 ℃ af.
HOEVEEL BABYBOMEN HEBBEN WE AL UITGEDEELD?
Bomen uitgedeeld in Rotterdam
m2 potentieel verkoeld in Rotterdam
Gratis boomzaailingen die op jou staan te wachten
WAAROM BEN IK BABYBOMEN GAAN UITDELEN?
Hi Koel Kid! Ik ben Charlotte, de moeder van Lucia en Norah. Wat was het warm hè vorige zomer? Wandelend door de straten leken de huizen wel kachels zoveel extra warmte gaven ze. Zo veel gezellige mensen ’s avonds op straat en nog nooit zo weinig geslapen. Een van de vier warmste van deze eeuw volgens de weer-autoriteiten.
Met Cool Down City moedig ik Rotterdammers aan om hun stad zelf met babybomen te verkoelen. Door gratis babybomen weg te geven, de mensen in de stad te inspireren, te informeren over hun eigen mogelijkheden en organisaties te verbinden voor meer verkoelende impact in de stad. Met de ambitie het bomen aantal in Rotterdam te verdrievoudigen. Dat zijn 1.590.000 babybomen en dat is nog best veel werk.
Samen met jou
Dit lukt mij natuurlijk niet in mijn eentje. Daarom zijn we opzoek naar enthousiaste koel kids, babyboom zoekers, planters en uitdeel plekken om samen meer koele impact te maken. Want ik geloof echt dat we dit samen kunnen doen want gratis babybomen vindt je overal.
Hiervoor heb ik een bomendepot waar al meer dan 4.000 babybomen, boomparkeerplaatsen om uit te delen en bouwen we nu een koel fiets mobiel om overal uit te kunnen delen.
Doe je mee?
Slim aan de slag
Hierdoor kwam ik op het idee om Cool Down City te starten. Cool Down City leert Rotterdammers hoe je gratis bomen kunt kweken of vinden, waar je deze kunt planten en hoe te verzorgen. Door projecten te doen met bedrijven en gemeenten kunnen we dit gratis blijven doen.
Het geheim zit hem in de bomenkennis die de Rotterdammers al hebben + onze kennis over de best verkoelende bomen. Hierdoor kunnen we samen sneller en slimmer de stad verkoelen.
Waarom moeten er zoveel bomen bij?
Op dit moment telt Rotterdam rond de 700.000 inwoners en groeien er 610.000 bomen. Een volgroeide 40 jaar oude boom absorbeert 100.000 CO2 per jaar, en één mens verbruikt het drie keer zoveel hiervan. Dit betekent dat we op dit moment in totaal 1.590.000 bomen te kort komen in onze stad. Daarbij komt nog dat er haast is om onze planeet af te koelen. Het wordt namelijk steeds sneller warm.
Het verdriedubbelen van het Rotterdamse bomenaantal is dus volgens mij nodig om de hittestres in de stad op te lossen!
We hebben zelf gezien wat de opwarming van de aarde doet
In 2018 bezocht ik samen met Lucia, Norah en hun vader het betoverende Amazone gebied in Peru. Ik heb gezien hoe mooi de jungle is en ook hoe de mensen daar proberen te overleven. Hun riviervis, hun belangrijkste eiwitbron om te eten, sterft namelijk uit. De rivier is daar 3 graden te warm geworden voor de vissen om zich voldoende babyvissen te krijgen. De mensen halen daarom het woud leeg aan vruchten en dieren om te kunnen eten. Het woud wordt hierdoor zwakker.
In het vliegtuig naar huis herinnerde ik mij hoe de totale aarde afkoelt door de opbloeiende planten en bomen in de lente. Zo kwam ik tot een simpel plan om hier verandering in te brengen. Bij mij thuis in Rotterdam waar het ‘urban heat island effect’ een steeds groter probleem is. De mensen, dieren en planten ervaren allemaal hittestress in de stad. Het wordt er simpel gezegd veel te warm als de zon schijnt. En wel met eenvoudige middelen met de grootste impact; gratis babybomen en Rotterdammers.
Lucia heeft zich versierd met de verf van de woudbessen die de Amazone indianen gebruiken voor hun rituelen en jacht.
Norah heeft allemaal verschillende bladeren en bloemen verzameld.
We hadden nog nooit zulke grote bomen gezien.
Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com
Recent Comments