HOE WERKT EEN BOMENBOX

Naar een bomenbox kun je boom zaailingen (babybomen) tot maximaal 1,5 meter hoog brengen en ook komen afhalen. We halen wekelijks de zaailingen op en verzorgen ze tot ze door ons weer worden uitgedeeld in een bomenbox. Op onze socials lees je wanneer we wat hebben staan. Op elk potje staat op de sticker welke soort het is en welke plek geschikt is.

De babybomen worden door de babybomen koerier naar het bomendepot bij The Field gebracht om te worden verzorgd, gedetermineerd en gelabeld. Daarna worden ze uitgereden naar de bomenboxen in de stad. Dit doen we 33 weken in het jaar.

FREE TREE EVENTS

Naast het uitdelen in de babyboxen organiseren we regelmatig Free Tree Events op speciale locaties. Houd onze socials Facebook en Instragram in de gaten om ze niet te missen.

Een Free Tree Event organiseren op een plek naar jouw keuze? Vraag ons naar de investering voor jouw specifieke situatie. Mail naar leiden@cooldowncity.com

SUPPORT ONS

Wil je ons supporten? Klik dan even door naar de volgende pagina om te lezen wat we zoal voor je kunnen betekenen. Door jouw support kunnen we het gratis uitdelen van babybomen blijven doen.

VIND DE BOMENBOXEN

Speeltuin Vogelenwijk
Nachtegaallaan 25,
2333 XT Leiden

Elke dag open van 9:00 uur – 17:30 uur

Stationsgebied Leiden
Circulair paviljoen The Field
Stationsplein 25,
2312 AK Leiden

Altijd toegankelijk.

IN DE MEDIA

We inspireren en informeren mensen zodat zij hun stad kunnen afkoelen met bomen.

Voor ons allemaal in Rotterdam, Leiden, Nederland en op de aarde

Bomen uitgedeeld in Rotterdam

m2 potentieel verkoeld in Rotterdam

Één volwassen boom, rond de 40 jaar,
beslaat een oppervlak van 28 m2, 6 meter ∅
en koelt de lucht 2℃ tot 8 ℃ af.

Over Cool Down City

Wat was het warm deze zomer? Wandelend door de straten leken de huizen wel radiatoren. Zo veel mooie mensen ’s avonds op straat en nog nooit zo weinig geslapen. Een van de vier warmste van deze eeuw volgens de weer-autoriteiten.

Met Cool Down City moedigen we Rotterdammers aan om hun stad zelf met bomen te verkoelen. Door gratis bomen weg te geven, ze te inspireren, te informeren over hun eigen mogelijkheden en Rotterdamse partijen te verbinden voor meer impact. Met de ambitie het bomenaantal in Rotterdam te verdrievoudigen.  

Het Cool Down City initiatief bereikt deze ambitie door een openbare Rotterdamse Bomenkas te realiseren, Free Tree Giveaway Events te organiseren en met de Free Tree Exchange on wheels het boom bewustzijn bij de mensen te brengen. 

Samen met jou 

Dit lukt mij natuurlijk niet in mijn eentje. Daarom creëren we een netwerk aan bereidwillige planters en telers in combinatie met partnerschappen met gemeente, kennisnetwerken en het bedrijfsleven om samen meer impact te maken.  

Als basis faciliteert Cool Down City een Rotterdamse bomenkas, bomen weggeef events, informeert de Rotterdammer over het urban heat island effect en het laten groeien en planten van bomen in je eigen omgeving. 

 

Slim aan de slag 

Hierdoor kwam ik op het idee om Cool Down City te starten. Een non-profit initiatief met winst voor iedereen. Cool Down City leert Rotterdammers hoe je bomen kunt kweken en waar je deze vervolgens kunt planten en hoe te verzorgen.  

De kracht zit hem in het aanspreken van de kennis en de potentie van Rotterdammers zelf gekoppeld aan kennis over de best verkoelende bomen. Hierdoor kunnen we samen sneller en slimmer resultaat boeken voor een koeler en groener Rotterdam. 

Waarom het bomenaantal verdrievoudigen? 

Momenteel telt Rotterdam rond de 700.000 inwoners en groeien er 610.000 bomen. Een volgroeide 40 jaar oude boom absorbeert 100.000 CO2 per jaar, en een mens verbruikt het driedubbele hiervan. Dit betekent dat we op dit moment in totaal 1.590.000 bomen te kort komen in de stad. Daarbij komt nog dat de urgentie om onze planeet af te koelen steeds groter blijkt.  

Het verdriedubbelen van het Rotterdamse bomenaantal is dus nodig om een werkelijke bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing! 

 

Diep gewortelde aanleiding

Twee jaar geleden bezocht ik, Charlotte van der Heiden, de betoverende Amazone in Peru. Ik heb de schoonheid ervaren maar ook het overleven ​​van de mensen. Hun riviervis, hun belangrijkste eiwitbron, sterft. De rivier is daar 3 graden te warm geworden voor de vissen om zich voldoende te kunnen voortplanten. De mensen halen daarom het woud leeg om te kunnen overleven. Het woud wordt hierdoor zwakker.

In het vliegtuig naar huis herinnerde ik mij hoe de totale aarde afkoelt door de opbloeiende planten en bomen in de lente. Zo kwam ik tot een zeer eenvoudig plan om hier verandering in te brengen. Bij mij thuis in Rotterdam waar het ‘urban heat island effect’ een steeds groter probleem is. En wel met eenvoudige middelen met de grootste impact; bomen en Rotterdammers.

Mijn dochter Lucia heeft zich versierd met de verf van de woudbessen die de Amazone natives gebruiken voor hun rituelen.

Cool Rotterdam City

Wat als Rotterdam heerlijke verkoeling geeft in de zomer onder een wuivend bladerdak in iedere straat. Een stad die voldoende water vasthoudt bij extreem veel neerslag terwijl je met drogen voeten door de straten naar je huis wandelt. Een stad die een balans heeft gevonden in haar CO2 voetafdruk en waar je je longen vol schone lucht kunt vullen? Het kan allemaal, als we nu met iedereen die dat wil en kan in actie komen! 

Elke week ontmoet ik Rotterdammers die mij vertellen naast welke soort boom ik sta en hoe eenvoudig deze te enten valt. Hoe je binnen de regels de stoeptegels onder een boomspiegel kunt los halen om er beplanting in te zetten en de boom nog beter water kan opnemen. Maar ook hoe hun kinderen al jaren in de zomer niet kunnen slapen omdat het te heet is. Elke week ontmoet ik meer mensen die er klaar voor zijn om iets te gaan doen.  

Deze potentie en kennis mogen we niet ongebruikt laten. Deze mensen moeten we bedienen met simpele middelen en kennis om in actie te komen. Die weten wat ze zelf kunnen doen in hun omgeving en wat het hun oplevert. De Rotterdammer is er klaar voor om haar eigen mogelijkheden te benutten.   

We zijn actief opzoek naar samenwerking met diverse organisaties en gemeente die dit idee willen omarmen en samen groot willen maken met de kracht van de Rotterdammers.   

Want met dit initiatief zorgen we er niet alleen voor dat Rotterdam een diepe connectie krijgt met de natuur, maar ook met elkaar. Op deze manier maken we Rotterdam op eigen kracht koeler en groener.