SNOEIEN BINNEN DE PERKEN

ALGEMEEN

Zorg er in ieder geval voor de het gebruikte gereedschap scherp is. Ontsmet ze met spiritus voor en na de snoei. Dit in verband met overbrengen van ziektes van de ene naar de andere boom of planten.

LET OP DE 20%

Snoei nooit meer dan 20% weg van de bladmassa. Daar horen dode en zieke takken niet bij. Die mogen altijd gesnoeid worden. Elke boom vormt dood hout, meestal is dat geen probleem behalve als vallend hout schade kan veroorzaken.

Begin met de dikste takken en aangetaste of gebroken takken. Zorg ervoor dat je nooit twee takken wegsnoeit die vlakbij of boven elkaar staan. Dan veroorzaak je een te grote snoeiwond. Kies bij snoeien van kruisende takken voor de tak die naar binnen wijst. (1 op bijgevoegde afbeelding)

De verdikking aan de basis van de tak heet de takkraag. Deze mag je absoluut niet verwijderen of beschadigen! De takkraag zorgt voor stevigheid aan de tak / stam en een kleinere wond. Behalve in het geval dat er een ziekte in het hout zit. 

VRIJE DOORGANG CREEREN

WATERLOTEN

Als je nu een boompje hebt met een hoogte van 2 á 3 meter, kun je nu al snoeien als je later een vrije doorgang wilt hebben van 4 of 5 meter. Anders stoot je mogelijk straks je hoofd. Dit heet opkronen. Opkronen is het verwijderen/snoeien van takken tot de hoogte waar de kroon gewenst is. Bij hoogstammige jonge bomen is dat rond de 2 meter.

Begin met opkronen twee jaar na de aanplant. Dan zijn de takken nog niet te dik om weg te zagen. De boom zal minder last ondervinden van het opkronen. 

CHECK JE SOORT

Je kan een boom opkronen in de winter, of beter nog in de zomer. Check voor de juiste snoeiperiode voor jouw specifieke boom op onze site of elders op het interweb.

Een tak blijft altijd op dezelfde hoogte aan de boom zitten en groeit niet mee omhoog. Bepaal in het begin hoe hoog de takvrije stamlengte moet worden. Haal dubbele toppen weg tot op 2/3 van de totale boomlengte. (3 op bijgevoegde afbeelding)

Bij fruitbomen en alle andere bomen heb je het fenomeen waterloten: eenjarige scheuten die verticaal aan een horizontale tak groeien of aan de basis van de stam. (2 op de bijgevoegde afbeelding) Aan deze scheuten zal geen fruit groeien. Waterloten maken een boom wel enorm dicht. Snoei deze waterloten dus ook af.

GEREEDSCHAP

Takken tot 1,5 – 2 cm doorsnee kunnen met een snoeischaar of takkenschaar geknipt worden. Dikkere takken snoei je het beste met een snoeizaag. Probeer de boom zo min mogelijk te beschadigen. Gebruik een scherpe snoeischaar. Voorkom grote snoeiwonden i.v.m. ziektes en infecties. En snoei nooit als het vriest of erg nat of droog is. De snoeiwonden sluiten dan niet goed waardoor ziektes een kans krijgen. Werk vooral veilig en laat takken die dikker zijn dan 10 cm doorsnee snoeien door een hovenier.

ALGEMENE SNOEIREGELS

Perenboom snoeien

Voorkom boomrot

Leiboom snoeien

Hou ze klein

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam