Hallo koele wandelaar,
klaar om je eigen RaapRoute te gaan lopen?

We leggen je graag uit hoe je dit doet.

Bomen krijgen elk jaar baby’s en zorgen zo voor meer babybomen. Onder andere via hun zaden en noten. De stad ligt er vol mee. Je vindt ze overal. We leggen je graag uit hoe je hun zaden en noten kunt spotten en verzamelen.

Je kunt ze na je RaapRoute brengen naar een van onze bomenparkeerplaatsen. We zorgen dat de zaden en noten zorgvuldig worden opgehaald, ontkiemd en geplant om tot babybomen uit te groeien.

Zo verkoelen we samen jou te hete stad. Voor in de tuin of op een balkon. Veel schaduw is fijn. Verkoelend voor mens en dier. Bomen zorgen ook voor het vasthouden van water als het te weinig regent.

1️⃣ Vindt je RaapRoute bomen

Download de wildplukwijzer op je mobiel. Deze kun je ook gebruiken in je webbrowser wildplukwijzer.nl

Je kunt ook de 3drotterdam.nl website gebruiken om alle bomen in de openbare ruimte op te zoeken. Vergt iets meer vaardigheid maar er gaat een wereld voor je open.

Hier zoek je het gebied op waar je wilt wandelen.

Vervolgens zoek je de verschillende bomen waar je wilt gaan rapen en verzamelen.

Maak een screenshot en schets een wandelroute voor jezelf uit tussen deze bomen.

2️⃣ De lanen op

Wanneer je op pad gaat is het handig om een plastic tas mee te nemen. Door het wisselende weer kunnen ze best wel vochtig zijn. En vergeet je paraplu of poncho niet!

Het fijne van de wildplukwijzer app is dat je de nog niet gemarkeerde bomen en struiken kunt toevoegen. En vergeet je plu niet!

Voor de zekerheid kun je een determineer app downloaden zodat je terplaatse extra kunt controleren als je twijfels hebt bij de soort. Bijvoorbeeld PlantNet daar hebben we fijne ervaringen mee.

3️⃣ Breng ze naar een bomenparkeerplaats

Woon je in Rotterdam dan kun je de verzamelde zaden en noten komen brengen naar de bomenparkeerplaats. Vindt hier de bomenparkeerplaats in Rotterdam

We zorgen dat de zaden en noten zorgvuldig worden opgehaald, ontkiemd en geplant om tot babybomen uit te groeien. We delen ze daarna weer voor je uit. Zo verkoelen we samen onze stad.

Graag ontvangen we ze per soort met naam erbij, dat scheelt ons weer uitzoektijd.

We houden op onze website precies bij hoeveel bomen we samen hebben uitgedeeld.

WIST JE DAT?

Één volwassen boom, rond de 40 jaar,
beslaat een oppervlak van 28 m2, 6 meter ∅
en koelt de lucht 2℃ tot 8 ℃ af.

HOEVEEL BABYBOMEN HEBBEN WE AL UITGEDEELD?

Bomen uitgedeeld in Rotterdam

m2 potentieel verkoeld in Rotterdam

Gratis boomzaailingen die op jou staan te wachten

WAAROM BEN IK BABYBOMEN GAAN UITDELEN?

Hi koele wandelaar! Ik ben Charlotte. Wat was het warm hè vorige zomer? Wandelend door de straten leken de huizen wel kachels zoveel extra warmte gaven ze. Zo veel gezellige mensen ’s avonds op straat en nog nooit zo weinig geslapen. Een van de vier warmste van deze eeuw volgens de weer-autoriteiten.

Met Cool Down City moedig ik Rotterdammers aan om hun stad zelf met babybomen te verkoelen. Door gratis babybomen weg te geven, de mensen in de stad te inspireren, te informeren over hun eigen mogelijkheden en organisaties te verbinden voor meer verkoelende impact in de stad. Met de ambitie het bomen aantal in Rotterdam te verdrievoudigen. Dat zijn 1.590.000 babybomen en dat is nog best veel werk.

Samen met jou

Dit lukt mij natuurlijk niet in mijn eentje. Daarom zijn we opzoek naar enthousiaste koel kids, babyboom zoekers, planters, noten en zaden rapers en uitdeel plekken om samen meer koele impact te maken. Want ik geloof echt dat we dit samen kunnen doen want gratis babybomen vindt je overal.

Hiervoor heb ik een bomendepot met meer dan 4.000 babybomen, boomparkeerplaatsen om uit te delen en bouwen we nu een koel fiets mobiel om overal uit te kunnen delen.

Doe je mee?

Slim aan de slag 

Hierdoor kwam ik op het idee om Cool Down City te starten. Cool Down City leert Rotterdammers hoe je gratis bomen kunt kweken of vinden, waar je deze kunt planten en hoe te verzorgen. Door projecten te doen met bedrijven en gemeenten kunnen we dit gratis blijven doen.

Het geheim zit hem in de bomen kennis die de Rotterdammers al hebben + onze kennis over de best verkoelende bomen. Hierdoor kunnen we samen sneller en slimmer de stad verkoelen. 

Waarom moeten er zoveel bomen bij? 

Op dit moment telt Rotterdam rond de 700.000 inwoners en groeien er 610.000 bomen. Een volgroeide 40 jaar oude boom absorbeert 100.000 CO2 per jaar, en één mens verbruikt het drie keer zoveel hiervan. Dit betekent dat we op dit moment in totaal 1.590.000 bomen te kort komen in onze stad. Daarbij komt nog dat er haast is om onze planeet af te koelen. Het wordt namelijk steeds sneller warm.  

Het verdriedubbelen van het Rotterdamse bomenaantal is dus volgens mij nodig om de hittestres in de stad op te lossen!

 

We hebben zelf gezien wat de opwarming van de aarde doet

In 2018 bezocht ik samen met Lucia, Norah en hun vader het betoverende Amazone gebied in Peru. Ik heb gezien hoe mooi de jungle is en ook hoe de mensen daar proberen te overleven. Hun riviervis, hun belangrijkste eiwitbron om te eten, sterft namelijk uit. De rivier is daar 3 graden te warm geworden voor de vissen om zich voldoende babyvissen te krijgen. De mensen halen daarom het woud leeg aan vruchten en dieren om te kunnen eten. Het woud wordt hierdoor zwakker.

In het vliegtuig naar huis herinnerde ik mij hoe de totale aarde afkoelt door de opbloeiende planten en bomen in de lente. Zo kwam ik tot een simpel plan om hier verandering in te brengen. Bij mij thuis in Rotterdam waar het ‘urban heat island effect’ een steeds groter probleem is. De mensen, dieren en planten ervaren allemaal hittestress in de stad. Het wordt er simpel gezegd veel te warm als de zon schijnt. En wel met eenvoudige middelen met de grootste impact; gratis babybomen en Rotterdammers.

Lucia heeft zich versierd met de verf van de woudbessen die de Amazone indianen gebruiken voor hun rituelen en jacht.
Norah heeft allemaal verschillende bladeren en bloemen verzameld.
We hadden nog nooit zulke grote bomen gezien.

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam