De Sterker Door Strijd Express van De Doelen Rotterdam bood ons een muzikale ode aan in Trompenburg Tuinen & Arboretum (2020).
We zijn door Dagblad Trouw op nr 56 nieuw binnengekomen in de Duurzame 100 lijst van 2020.
Samen met onze vrijwilligers bij het Steurgebouw waar we 6 maanden mochten verblijven en groeien.
Van GroenLinks Rotterdam ontvingen we de complimententaart in het prachtige Trompenburg Tuinen & Arboretum (2020).

Met Cool Down City moedigen we Rotterdammers aan om hun stad zelf met bomen te verkoelen. Door gratis bomen weg te geven, te verzamelen, ze te inspireren, te informeren over hun eigen mogelijkheden en Rotterdamse partijen te verbinden voor meer impact. Met de ambitie het bomenaantal in Rotterdam te verdrievoudigen. 

Het Cool Down City initiatief bereikt deze ambitie door een openbare Rotterdamse Bomenkas te realiseren, Free Trees Giveaway Events te organiseren, met de Free Trees Exchange on Wheels op events aanwezig te zijn, samen met bedrijven en overheden activiteiten te organiseren en hiermee het boombewustzijn te vergroten.

Cool Down City wordt op dit moment nog niet financieel ondersteund. Wij zijn in gesprek met de gemeente Rotterdam om dit stadsbreed neer te zetten en doen mee aan CityLab010 voor een knallende doorstart. Ook zijn wij opzoek naar het bedrijven en organisaties die samen met ons activiteiten willen oppakken en ons hierdoor ondersteunen.

Giften zijn zeer welkom. Wil je bijdragen hoe klein ook, stuur mij dan een bericht via mail@cooldowncity.com of stop een envelop met inhoud in de brievenbus van de bomenparkeerplaats; Middenhoefstraat &a, 3022ER te Rotterdam.

Keep it Koel!
Charlotte van der Heiden

Charlotte van der Heiden

Charlotte van der Heiden

Oprichter | Executive Director

Twee jaar geleden bezocht ik, Charlotte van der Heiden, de betoverende Amazone in Peru. Ik heb de schoonheid ervaren maar ook het overleven ​​van de mensen. Hun riviervis, hun belangrijkste eiwitbron, sterft. De rivier is daar 3 graden te warm geworden voor de vissen om zich voldoende te kunnen voortplanten. De mensen halen daarom het woud leeg om te kunnen overleven. Het woud wordt hierdoor zwakker. 

In het vliegtuig naar huis herinnerde ik mij hoe de totale aarde afkoelt door de opbloeiende planten en bomen in de lente. Zo kwam ik tot een zeer eenvoudig plan om hier verandering in te brengen. Bij mij thuis in Rotterdam waar het urban heat island effect een steeds groter probleem is. En wel met eenvoudige middelen met de grootste impact; bomen en Rotterdammers. 

Frans Smith

Frans Smith

Technical Director

Door interesse in het groen, (tuin ontwerpen en kweken van zaailingen) en klimaat problematiek in het algemeen, kreeg ik contact met Charlotte c.q. Cool Down City, door het ruilen van meerstemmig eiken tegen een tamme kastanje.

Hierna besloot ik te vragen wat ik kon en kan bijdragen aan de continuïteit en groter laten worden van Cool Down City. Een positief antwoord van Charlotte.

Nu dus een nieuwe carrière met veel plezier bij Cool Down City! Lekker veel handwerk buiten en veel meedenken over het hoe en wat. Ik heb wel enige expertise door de jaren heen opgebouwd en kan dit nu goed gebruiken.

Dus voorlopig is Charlotte en Cool Down City nog niet van mij af.

Ronald van der Bij

Ronald van der Bij

Innovatie & Development Manager

Voor mijn werk heb ik vier jaar in de Verenigde Staten (Washington D.C.C) gewoond met mijn gezin. Ik was in die periode veel “onderweg voor werk” wat als snel betekent dat je met het vliegtuig op pad gaat. Het vele vliegen, en met de negatieve impact hiervan op het klimaat begon mij al snel tegen te staan. Na een gesprek met mijn kinderen beloofde ik ze dat ik voor elke vlucht die ik vanaf dat moment zou maken ik een boom zou planten. Zo gezegd, zo gedaan toen was het initiatief Tree2Fly geboren. Mijn tuin werd als snel te klein en zo kwam ik op het idee de babyboompjes uit mijn tuin te graven en gratis aan te bieden aan mensen in de omgeving. De vraag was enorm en binnen een paar jaar stond de teller van gratis weggegeven bomen boven de 1000.

In diezelfde periode kwam ik in contact met Charlotte en Cool Down City. Vanaf het eerste moment was er een klik en was ik gegrepen door haar missie en haar doortastendheid. Een samenwerking was geboren. Eerst op afstand, maar inmiddels ben ik terugverhuisd naar Leiden en heb ik besloten om haar in mijn vrije tijd te helpen om Cool Down City een nog groter succes te maken. 

Over Cool Down City

Wat was het warm deze zomer? Wandelend door de straten leken de huizen wel radiatoren. Zo veel mooie mensen ’s avonds op straat en nog nooit zo weinig geslapen. Een van de vier warmste van deze eeuw volgens de weer-autoriteiten.

Met Cool Down City moedigen we Rotterdammers aan om hun stad zelf met bomen te verkoelen. Door gratis bomen weg te geven, ze te inspireren, te informeren over hun eigen mogelijkheden en Rotterdamse partijen te verbinden voor meer impact. Met de ambitie het bomenaantal in Rotterdam te verdrievoudigen.  

Het Cool Down City initiatief bereikt deze ambitie door een openbare Rotterdamse Bomenkas te realiseren, Free Tree Giveaway Events te organiseren en met de Free Tree Exchange on wheels het boom bewustzijn bij de mensen te brengen. 

Samen met jou 

Dit lukt mij natuurlijk niet in mijn eentje. Daarom creëren we een netwerk aan bereidwillige planters en telers in combinatie met partnerschappen met gemeente, kennisnetwerken en het bedrijfsleven om samen meer impact te maken.  

Als basis faciliteert Cool Down City een Rotterdamse bomenkas, bomen weggeef events, informeert de Rotterdammer over het urban heat island effect en het laten groeien en planten van bomen in je eigen omgeving. 

 

Slim aan de slag 

Hierdoor kwam ik op het idee om Cool Down City te starten. Een non-profit initiatief met winst voor iedereen. Cool Down City leert Rotterdammers hoe je bomen kunt kweken en waar je deze vervolgens kunt planten en hoe te verzorgen.  

De kracht zit hem in het aanspreken van de kennis en de potentie van Rotterdammers zelf gekoppeld aan kennis over de best verkoelende bomen. Hierdoor kunnen we samen sneller en slimmer resultaat boeken voor een koeler en groener Rotterdam. 

Waarom het bomenaantal verdrievoudigen? 

Momenteel telt Rotterdam rond de 700.000 inwoners en groeien er 610.000 bomen. Een volgroeide 40 jaar oude boom absorbeert 100.000 CO2 per jaar, en een mens verbruikt het driedubbele hiervan. Dit betekent dat we op dit moment in totaal 1.590.000 bomen te kort komen in de stad. Daarbij komt nog dat de urgentie om onze planeet af te koelen steeds groter blijkt.  

Het verdriedubbelen van het Rotterdamse bomenaantal is dus nodig om een werkelijke bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing! 

 

Diep gewortelde aanleiding

Twee jaar geleden bezocht ik, Charlotte van der Heiden, de betoverende Amazone in Peru. Ik heb de schoonheid ervaren maar ook het overleven ​​van de mensen. Hun riviervis, hun belangrijkste eiwitbron, sterft. De rivier is daar 3 graden te warm geworden voor de vissen om zich voldoende te kunnen voortplanten. De mensen halen daarom het woud leeg om te kunnen overleven. Het woud wordt hierdoor zwakker.

In het vliegtuig naar huis herinnerde ik mij hoe de totale aarde afkoelt door de opbloeiende planten en bomen in de lente. Zo kwam ik tot een zeer eenvoudig plan om hier verandering in te brengen. Bij mij thuis in Rotterdam waar het ‘urban heat island effect’ een steeds groter probleem is. En wel met eenvoudige middelen met de grootste impact; bomen en Rotterdammers.

Mijn dochter Lucia heeft zich versierd met de verf van de woudbessen die de Amazone natives gebruiken voor hun rituelen.

Cool Rotterdam City

Wat als Rotterdam heerlijke verkoeling geeft in de zomer onder een wuivend bladerdak in iedere straat. Een stad die voldoende water vasthoudt bij extreem veel neerslag terwijl je met drogen voeten door de straten naar je huis wandelt. Een stad die een balans heeft gevonden in haar CO2 voetafdruk en waar je je longen vol schone lucht kunt vullen? Het kan allemaal, als we nu met iedereen die dat wil en kan in actie komen! 

Elke week ontmoet ik Rotterdammers die mij vertellen naast welke soort boom ik sta en hoe eenvoudig deze te enten valt. Hoe je binnen de regels de stoeptegels onder een boomspiegel kunt los halen om er beplanting in te zetten en de boom nog beter water kan opnemen. Maar ook hoe hun kinderen al jaren in de zomer niet kunnen slapen omdat het te heet is. Elke week ontmoet ik meer mensen die er klaar voor zijn om iets te gaan doen.  

Deze potentie en kennis mogen we niet ongebruikt laten. Deze mensen moeten we bedienen met simpele middelen en kennis om in actie te komen. Die weten wat ze zelf kunnen doen in hun omgeving en wat het hun oplevert. De Rotterdammer is er klaar voor om haar eigen mogelijkheden te benutten.   

We zijn actief opzoek naar samenwerking met diverse organisaties en gemeente die dit idee willen omarmen en samen groot willen maken met de kracht van de Rotterdammers.   

Want met dit initiatief zorgen we er niet alleen voor dat Rotterdam een diepe connectie krijgt met de natuur, maar ook met elkaar. Op deze manier maken we Rotterdam op eigen kracht koeler en groener. 

Doneer vóór gratis bomen vóór alle Rotterdammers!

Laten we Rotterdam samen afkoelen!

NL71 KNAB 02 58 70 91 70
t.n.v. Cool Down City
onder vermelding van 'DONATIE'

We hebben sinds begin 2020 al meer dan 1.000 bomen gratis uitgedeeld. Om dit te kunnen blijven doen vragen we je om ons te steunen. Klik of scan de QR-code voor je steun aan Cool Down City.

We werken altijd graag samen met bedrijven, scholen en overheidsinstellingen.