Zomereik (Quercus robur)

GROND SOORT

De zomereik staat het liefst op voedselrijke, diepe (eventueel zandige) leem- en kleibodems. De grond moet niet vast te zijn.

NAT OF DROOG

De zomereik zal op vruchtbare en voldoende vochthoudende bodems sneller groeien en ook grote afmetingen bereiken. 

RUIMTE

Afhankelijk van de standplaats worden vrijstaande zomereiken 15-25, soms 30-35 meter hoog. De kroon kan zeer breed uitgroeien, tot een koepel van 25 en soms 35-40 meter breed. De zomereik staat het liefst solitair.

De zomereik heeft een brede kroon en onderin de kroon een aantal grote dwarse takken. Dit geeft de boom een grillig uiterlijk.

LICHT

Eiken hebben veel licht nodig om te ontkiemen en op te groeien tot een volwassen boom. De zomereik verdraagt maar weinig schaduw.

Snoeien

De zomereik kun je eventueel in juni licht snoeien. Dan kunnen de snoeiwonden goed herstellen en is de boom beter bestand tegen ziektes. Het snoeien is wel vakwerk vanwege de karakteristieke vorm van de boom en moet met een snoeizaag gebeuren. Liefst door een boomverzorger.

 

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

INSECTEN / VOGELS / ZOOGDIEREN

 

Op een zomereik leven wel 400 verschillende soorten insecten. De zomereik is een ware voedselboom voor insecten, vogels, kleine en grote zoogdieren. Daarnaast is de zomereik een kraamkamer en woning voor veel insecten, vlinders, vogels en zoogdieren.

Een volledig eco-systeem in 1 boom dus.

 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam