WALNOOT (Okkernoot)

GROND SOORT

Een walnoot groeit in vrijwel alle soorten grond, Toch heeft hij toch een voorkeur aan kalkrijke gronden. 

NAT OF DROOG

De boom moet in een niet te natte, maar ook weer niet te droge grond staan.

RUIMTE

De bomen kunnen 15 tot 25 meter hoog en 10 tot 20 meter breed worden. 

LICHT

De walnoot boom prefereert vooral halfschaduw, zonnige tot licht beschaduwde plaatsen.

Snoeien

(Wal)notenbomen houden er niet erg van om gesnoeid te worden. Ze zijn slecht in staat om knoppen en uitlopers aan te maken op teruggesnoeid meerjarig hout. Ook is de walnoot erg gevoelig voor nachtvorst na het snoeien. Wees daarom terughoudend. en snoei alleen als het moet en wel tussen juli en eind oktober wanneer de boom vol in blad staat. Buiten deze periode is de kans op doodbloeden aanwezig.

Een notenboom hoeft eigenlijk ook niet gesnoeid te worden. Het snoeien beperkt zich dan ook tot het verwijderen van dood, ziek of kruisend hout. En eventueel voor het maken een correctie in de kroonopbouw bij een jonge boom, bijvoorbeeld om een mooie doorgaande spil te krijgen. 

Als de walnootboom te hard groeit, kun je hem eens in de 15 jaar in de lengte terugsnoeien, maar met mate. In feite houdt het in dat je de scheuten die te ver recht omhoog zijn gegroeid weghaalt.

Vele mensen vragen aan ons of het mogelijk is om de notenboom klein te houden. Logischerwijs is het mogelijk om een flinke snoei toe te passen, maar de stam van deze boom blijft ook gewoon groeien. Indien u een niet al te grote boom in uw tuin wilt, dan raden we aan om een meerstammige notenboom te nemen. Deze is dichter bij de grond wel wat breder door de stammen, maar blijft gemiddeld onder de 3 meter.

HOE?

Kijk voordat je begint met snoeien eerst goed naar de boom. Welke takken steken te ver uit, of groeien naar binnen? Probeer de natuurlijke vorm van de boom in al zijn grilligheid in stand te houden.

Je kunt takken het beste terugsnoeien tot de vertakking, dan valt het minder op en zullen de niet afgeknipte zijtakken langzaam verder groeien waardoor het eigenlijk niet opvalt dat de boom gesnoeid is.

HOEVEEL WEGSNOEIEN?

Bij bomen is de regel dat je niet meer dan 20% moet wegsnoeien, maar bij walnootbomen kun je liever nog minder dan dat wegnemen. Je kunt beter elk jaar een beetje snoeien. Als takken dikker zijn geworden dan 10 centimeter kun je ze beter niet meer weghalen. De wond is dan zo groot dat de boom moeite kan hebben om de wond af te sluiten. Vraag eventueel advies van een hovenier.

Omdat de Walnotenboom zo makkelijk bloedt kan het geen kwaad om de wonden in te smeren met een wondafdekmiddel. 

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

VRUCHTEN

BAST

INSECTEN

De okkernootviltmijt overwintert op de walnoot. Foto door: www.van-hertum.be

De bladeren van de walnotenboom geven een specifieke geur af. Een geur, tannine geur, waar ongedierte en insecten als vliegen en muggen niet van houden. In de zomer zit je onder een walnotenboom niet alleen lekker fris in de schaduw, maar ook nog eens rustig zonder de muggen. De geur is aangenaam aromatisch.

 

HIER VINDT JE MEER INFO OVER JE BOOM

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam