VELDESDOORN OF SPAANSE AAK (Acer campestre)

GROND SOORT

Hij kan op bijna alle soorten bodem groeien. Veldesdoorns groeien van nature in rivierengebieden en beekdalen, vaak in de onderbegroeiing samen met rode kornoelje of in de randen van essen- en eikenbossen.

 

NAT OF DROOG

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De Europese veldesdoorn groeit vrijwel overal, maar houdt van wat kalk in de grond. Hij is volkomen winterhard en heeft weinig zorg nodig.

RUIMTE

De bomen kunnen 15 tot 30 meter hoog en 15 tot 20 meter breed worden. De diameter van de stam ligt tussen de 8 en 10 centimeter

LICHT

Ze zijn schaduwverdragend tijdens de jeugdfase, en later eisen ze halfschaduwrijke tot zonnige standplaatsen. Verharding, strooizout en zeewind verdragen ze goed.

Snoeien

Omdat de kroon van de veldesdoorn klein blijft, is het een geschikte boom voor de wat kleinere tuinen. Door flink te snoeien kunt u hem toepassen als een flinke struik en bij het regelmatig in vorm knippen is hij ook zeer geschikt als haagplant. In de winter verliest hij zijn blad, waardoor hij niet geheel zichtdicht meer is.

Veldesdoorn verdraagt snoei zeer goed. Als boom heeft hij heel weinig snoei nodig. Enkel wanneer de takken elkaar kruisen, dient u één van beide takken weg te snoeien.  Wil je vormsnoei toepassen? Doe dit dan vanaf juni tot eind december. Daarna komt de sapstroom op gang en bestaat het gevaar dat hij gaat ‘bloeden’. 

Als haag kun je de veldesdoorn 3 x per jaar snoeien. Begin zomer, eind zomer en in de winter.

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

VRUCHTEN

BAST

INSECTEN

Dubbelstipvoorjaarsuil is een nachtvlinder uit de familie van de uilen. De veldesdoorn is een waardplant van deze nachtvlinder. Foto door: Frido van Hertum

De bloei is weliswaar niet spectaculair te noemen, maar is wel heel belangrijk voor tal van insecten. Zo is het een belangrijke nectarplant voor o.a. bijen.

Voor sommige (nacht) vlindersoorten is het een belangrijke waardplant (een plant waarop een vlinder haar eitjes afzet).

Ook de vogels en met name de vinken weten de zaden van de veldesdoorn in de herfst goed te vinden.

 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam