Rode hazelaar (Corylus Maxima ‘Purpurea’)

GROND SOORT

De rode hazelaar houdt van een gemengde grondsoort. Altijd zandig met klei, loss, leem en mergel. Deze boom is vaak te vinden in een parkachtige omgeving en doet het daar ook heel goed. 

NAT OF DROOG

De beste groei vindt plaats op vochthoudende en matig voedselrijke gronden. 

RUIMTE

Hij kan tot wel 3 meter hoog worden en 3 meter breed. Een struik met meerdere stammen kan tot wel 7 meter hoog worden. 

LICHT

De rode hazelaar staat het liefst in de zon en matig beschaduwde plaatsen. 

Snoeien

Snoei je een hazelaar dat betekent dat geen hazelnoten.

De rode hazelaar groeit erg snel. Als je hem in toom wil houden, moet je hem wel jaarlijks snoeien. Dat kan bijna altijd, behalve in een vorstperiode.

Als je de hazelaar in de herfst snoeit, gebeurt er verder niets – hij groeit niet meer aan. Pas volgend voorjaar loopt hij weer uit. De rode hazelaar is heel sterk, dus die kan daar goed tegen. Knip de dikste takken bij de grond weg. En dat doe je redelijk rigoureus: je snoeit ongeveer twee derde weg. Wat overblijft zijn kleine scheuten van niet hoger dan ongeveer 1 meter 20. Dat is voldoende, want dat groeit volgend jaar weer uit tot een volle struik.

Overigens zou je de lange takken ook halverwege kunnen wegsnoeien, maar dan krijg je wel verdikkingen aan die tak. 

Als je elk jaar snoeit, komen er geen noten aan de struik. Wil je dat wel, dan moet je hem zo’n drie of vier jaar ongemoeid laten. Dan groeit hij meters hoog, en pas dan zul je hazelnoten krijgen.

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

BLAD

VRUCHT

INSECTEN

Gewone witvletmot is een nachtvlinder en de rode hazelaar is zijn waardplant (gastheer). Hij eet gevallen dood blad. Foto door: Frido van Hertum

Omdat de hazelaars tijdens de winter bloeien, soms al vanaf het einde van december (dus voor de opkomst van bladeren), zal hij zich zonder hulp van bestuivers voortplanten. De overvloedige pollen worden verplaatst door de wind (windbestuiver). En omdat ze geen insecten hoeven lokken scheiden de vrouwelijke bloemen geen nectar af.

Daarentegen, brengt de overvloed aan pollen op het einde van de winter het eerste voedsel aan gedomesticeerde (honing) bijen. De hazelaar moet zich daarvoor wel dicht bij de bijenkorf bevinden, omdat bijen nog niet ver vliegen in het begin van het seizoen. De hazelaar heeft echter weinig tot geen belang voor hommels en wilde bijen.

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam