WITTE PAARDENKASTANJE (Aesculus hippocastanum)
GROND SOORT
De bomen groeien op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak zure grond. Voornamelijk in bossen (vochtige loofbossen en parkbossen), bosranden, struwelen en lanen. De pH-waarde dient 6 – 8 te zijn.
NAT OF DROOG
De bomen houden van een vochtig tot natte bodem.
RUIMTE
De witte paardenkastanje is een brede boom en kan 20 tot 25 meter hoog worden. De omtrek van de boom ligt meestal tussen de 5 en 6 meter.
LICHT
De witte paardenkastanje stelt geen bijzondere eisen aan de grond en heeft weinig warmte en licht nodig.
Snoeien
De paardenkastanje is het mooist wanneer het tot een echte boom uitgroeit. Snoeien is een mogelijkheid, maar dan ontstaat er een soort knotkastanje.
Lichte snoei heeft de voorkeur van verkeerd staande takken, zodat de natuurlijke groeiwijze behouden blijft. Ook dode en losse taken haal je weg. Haal ook de wortelopslag aan de voet van de boom wel weg.
Paardenkastanjemineermot
Paardenkastanje bloedingsziekte
Zie de Paardenkastanje zaailing van Anne Frank groeien door de jaren heen
Doe in de winter je was met Paardekastanjes
Hak en vermorzel er 5 in een pot met een halve liter water. Laat een nacht staan. Zeef het en doe er 1 was mee. Makkie makkie.
STAM EN KROON
BLOEIWIJZE
VRUCHTEN
BAST
INSECTEN
De geelbruine houtuil is een zeldzame vlinder uit de familie van de uilen. Hij komt voor in parken. En overwintert dan graag verborgen achter losse boomschors. De paardenkastanje is zijn waardplant. Foto door: Frido van Hertum
Een paardenkastanje is een exotische groene gast. Als stadsboom geeft hij een beschutte en rustplek voor vogels. Is arm aan insecten.
HIER VINDT JE MEER INFO OVER JE BOOM
Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com