Lijsterbes (Sorbus)

GROND SOORT

Lijsterbes stelt weinig eisen aan de bodem en gedijt op matig droge, voedselarme zure bodem, maar toch het liefst op vochthoudende, humusrijke grond.

NAT OF DROOG

De lijsterbes kan op zowel droge, als vochtige grond. Voorkeur gaat toch het liefst naar een natte bodem.

RUIMTE

De lijsterbes kan tussen de 8-12 meter hoog worden en 6-8 meter breed. 

LICHT

Hij houdt van veel zon, maar doet het ook aardig in de halfschaduw. Hij is niet vorstgevoelig.

Snoeien

Lijsterbessen kun je beschouwen als bomen in het middensegment, dus tussen de struiken en grote bomen in. De lijsterbes kan met een stam worden opgekweekt, dan zul je alle takken die ook strak omhoog groeien moeten snoeien, om een soort kroon te krijgen. Wil je meer een struikvorm, dan knip je af en toe de toppen eruit en stimuleer je meer vertakking op lagere hoogte.

Het tijdstip waarop je snoeit is of in de winterperiode of in de zomer. In de zomer gaat dat ten koste van de bessen.

Heb je een vrijstaande lijsterbes en wil je een mooie stam vormen? 

Kroon de lijsterbes dan in juni op. Zaag de laagste zijtakken eerst weg. Als deze takken dik zijn, zaag ze op ca. 10 cm afstand van de stam af. Zaag eerst een paar centimeter aan de onderzijde van de tak af en zaag de tak daarna pas van bovenaf door, zodat de tak niet afscheurt. Na het wegzagen van de takken van de lijsterbes, kun je de stomp nog wat bij zagen. Houd wel altijd voldoende afstand van de stam. Zo hou je de takkraag van de tak intact. De kraag van de tak is de verdikte basis van de tak, de overgangszone van de stam naar de tak. Behandel de snoeiwonden van de lijsterbes met een wondafdekmiddel.

De zwaardere snoei en verbeteren van de kroon doe je bij de lijsterbes in de wintermaanden tussen oktober en februari.

Het uitdunnen van de kroon is aan te raden als er dood hout in de kroon komt, waardoor het bladerdek aan de buitenzijde wat dun wordt. Verwijder om uit te dunnen een aantal dikkere takken van de lijsterbes. Uiteraard gelijkmatig verdeeld over de kroon van de boom. Zaag de betreffende takken eerst aan de onderkant een paar centimeters in. Begin daarna pas aan de bovenkant te zagen. Zo voorkom je dat de takken uitscheuren. Gebruik bij voorkeur een takkenzaag. Let erop dat je niet te dicht bij de stam van de lijsterbes snoeit. Behandel de snoeiwonden met een wondafdekmiddel.

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

De kleine, fel oranje gekleurde bessen zijn zeer geliefd bij vogels, vooral bij merels en lijsters. Vogels zorgen voor de verspreiding, omdat de onverteerbare zaden hun lichaam weer verlaten.

INSECTEN

De elzenbladwesp is familie van de bladwespen. De bladwesp legt haar eieren op gastheerbomen (waardplanten) waaronder de lijsterbes. De larven leven in groepjes bij elkaar en leven van de bladeren. Vogels, insecteneters,  eten de larven zelf of voeren ze aan hun jongen. Foto door: Frido van Hertum

 

Het papegaaitje is een zeldzame nachtvlinder. De vrouwtjes zetten in het voorjaar hun eitjes af op waardplanten, waaronder de wilde lijsterbes. Frido van Hertum

De lijsterbes is een uitstekende voedselbron voor insecten, zoals kevers, wantsen, bladwespen en bladluizen, maar ook rupsen, kleine vlinders, vogels en zoogdieren voeden zich met de vruchten, de bladeren, de loten en andere delen van de boom.

De vele kevertjes in de zomer trekken ook vinken aan.

 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam