Japanse notenboom (ginkgo biloba )

GROND SOORT

De Ginko staat het liefst in een vochtige, diepe en goed doorlatende grond om snel groot te groeien. Maar ze passen zich heel gemakkelijk aan, dus groeit de Ginkgo Biloba ook in arme grond, dichte grond en grond met diverse zuurgraden. Daarnaast verdragen ze strooizout, bestrating en luchtverontreiniging goed. Daarom zijn ze goed als straatboom te planten. 

NAT OF DROOG

De Ginkgo heeft niet graag natte voeten, maar staat wel graag in vochtige grond. Jonge boompjes hebben in droge perioden dan ook extra water nodig. Ze tolereren daarnaast sneeuw goed en ook de gevolgen van hitte. De boom heeft een zeer goede weerstand tegen ziektes, insectenplagen, schimmels, vuur en luchtvervuiling.

RUIMTE

Sommige Ginkgo Biloba zijn goed geschikt in een kleinere tuin. Ze worden maximaal 3 meter hoog. Andere soorten kunnen tot 20 meter hoog worden en wel 8 meter breed. 

LICHT

De Ginkgo heeft de voorkeur voor een zonnige standplaats.

Snoeien

De jonge Ginkgo boom kan eventueel gesnoeid worden, maar volwassen bomen niet snoeien. 

Het snoeien van een jonge boom is alleen nodig om concurrerende harttakken weg te nemen. Dit kun je het beste doen als al het blad verdwenen is (in de late herfst tot einde winter. 

Bij volwassen bomen snoei je enkel dode en ziekte takken in zijn geheel af. Inkorten van zijtakken betekent meestal dat de hele tak afsterft. Daarnaast kan de boom sterk bloeden bij het snoeien. 

 

 

BOOM EN KROON

Ginkgo biloba, japanse notenboom, is een middelgrote bladverliezende langlevende boom. Een zeer oude boomsoort van meer dan 100 miljoen jaren oud. Een boom tussen  loofbomen en naaldconiferen in, het blad is eigenlijk een opengerolde naald; de familie ginkgoaceae.

Rond de hele stam van het jonge Ginkgo boompje vormen zich korte takken die een verschillend groeitempo hebben, waardoor de boom een eigenaardige, spookachtige kroon ontwikkelt. Hij verliest zijn blad in de herfst. 

 

 

BLOEIWIJZE

De Ginkgo groeit langzaam, is smal en groeit meestal recht omhoog. Jonge boompjes kunnen het beste aan een paaltje gebonden worden om scheefgroei te voorkomen.

 

LICHT

 

De Ginkgo staat bij voorkeur op een zonnige standplaats.

DIEREN EN INSECTEN

 

Omdat de bladeren giftig zijn komen er geen insecten op de Ginkgo af. Het vruchtvlees van de noten is licht giftig. Toch worden de noten soms licht geroosterd gegeten. 

De zaden van de Ginkgo worden verspreid. Als de geur is verdwenen, zijn de zaden heel aantrekkelijk. Ze lijken een beetje op pistache en bestaan uit lekker, voedzaam vruchtvlees. Daardoor kunnen ze dieren zoals eekhoorns of dassen aantrekken.

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam