GEWONE ESDOORN (Acer pseudoplatanus)

GROND SOORT

Hij komt algemeen voor met uitzondering van Drenthe, wat te maken heeft met de vorstgevoeligheid van de boom. De bodem moet vochtig maar ook goed doorlucht zijn en redelijk voedsel- en kalkrijk (vaak op zand of stenige plaatsen). Tegen overstroming is de boom niet bestand. 

NAT OF DROOG

Op droge tot matig vochtige grond.

RUIMTE

De bomen kunnen 25 tot 30 meter hoog en 20 tot 25 meter breed worden. De omtrek van de boom is 3-5 meter.

LICHT

De gewone esdoorn prefereert vooral halfschaduw, zonnige tot licht beschaduwde plaatsen.

Herkennen van de Es en essentaksterfte

Snoeien

De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van wel 30 of 40 meter en groeit in het begin zeer snel. Na vier jaar is de boom ongeveer drie meter hoog. De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is.

Maar wil je de esdoorn klein houden zul je zeker moeten snoeien.

WANNEER?

Bij alle esdoorns komt de sapstroom in het voorjaar op gang, en wanneer je de esdoorn in deze periode snoeit kan het sap uit de snoeiwonden gaan lekken, wat ook wel bloeden wordt genoemd. Het voorjaar is dus geen goed moment om een esdoorn te snoeien, omdat het bloeden de boom kan verzwakken.

De boom wordt met name in kleine tuinen geknot, dit kan door de boom tot op een hoogte van bijvoorbeeld anderhalve meter terug te snoeien, dit moet tussen november en februari gebeuren.

De beste periode voor het snoeien van een esdoorn is in de maanden juli en augustus, want dan is de esdoorn volop in de groei en zullen snoeiwonden snel herstellen. 

HOE?

Wanneer je alleen het laatste stuk van de takken van een esdoorn afknipt krijgt de boom een lelijke vorm. U kunt dus beter enkele takken in zijn geheel wegnemen om zo de kroon wat uit te dunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan takken die naar binnen groeien of takken die elkaar kruisen. Wanneer je dit doet zal de esdoorn een mooi gevormde kroon krijgen.

Knip takken nooit helemaal tot aan de stam af, maar zorg ervoor dat de takkraag behouden blijft. Dikke takken kunt u het beste tot op ongeveer 10 centimeter van de stam afzagen, en dunnere takken tot op ongeveer 5 centimeter, zodat er een stomp overblijft.

Snoei de esdoorn op tijd, om zo te voorkomen dat u dikke takken weg moet snoeien. Mocht dit toch nodig zijn, zaag dan eerst de onderkant iets in, om zo het afscheuren van de tak te voorkomen. Of schakel een hovenier in.

Het beste is een dubbele top in uw esdoorn te voorkomen, kies één doorgaande tak die omhoog groeit. 

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

VRUCHTEN

BAST

INSECTEN

De gewone bloesemboktor is alomtegenwoordig in grote steden. Hij broedt op de gewone esdoorn. Foto door: Frido van Hertum

De gewone esdoorn produceert veel nectar, met name de bloemen, en trekt veel bijen en hommels aan. Rupsen van vlinders doen zich tegoed aan de bladeren, en ook bladluizen zijn veel in de boom te vinden. Lieveheersbeestjes weten daar wel raad mee. In de herfst zullen bodeminsecten en regenwormen volop van de afgevallen bladeren genieten en kunnen vogels van de zaden eten.

 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam