Gele wilg (Salix Sepulcralis ‘Chrysocoma’)
GROND SOORT
De gele treurwilg doet het goed op alle gronden, van neutraal, tot zuur of kalkhoudend, hij voelt zich overal thuis.
NAT OF DROOG
Deze boomsoort houdt wel van een vochtige grond en doet het goed in de buurt van vijvers, beken, sloten, kanalen kortom aan de waterkant. Bijzonder mooi is wanneer zijn takken tot in het water kunnen hangen.
RUIMTE
De boom kan 20 meter hoog worden. Verder kan hij 25 meter breed worden.
LICHT
Het liefst staat de gele treurwilg in de zon of in half schaduw.
Snoeien
Het is niet nodig een treurwilg te snoeien. Zijn natuurlijke vorm is sierlijk. Als je wilgen snoeit, ontstaat er een soort pruik; een knotwilg. Eventueel kun je wel de boom opkronen. Dat wil zeggen de lagere takken van de boom snoeien. Op deze manier ontstaat er een ruimte onder de treurwilg. Schakel het liefst een hovenier in voor dit gespecialiseerde karwei.
Doe het knotten van een wilg in de winter. Zaag de takken af tot waar de knot moet komen, bedenk dat wilgen hout erg zacht is en makkelijk splijt en breekt, wanneer een dikke tak horizontaal hangt zal die zeker gaan scheuren bij het afzagen. Mogelijk is om de tak tijdelijk te ondersteunen, ook kan: eerst van onder voor de helft inzagen, daarna van boven.
STAM EN KROON
BLOEIWIJZE
GASTEN
De blauwgrijze schorsmycena is een zwam die vooral in de herfst op de bemoste stam van de wilg te vinden is. De zwam is een enkele milimeter hoog. Foto door: Frido van Hertum
De (geknotte) wilg is een wonder van biodiversiteit. Tussen de takken wemelt het van de muggen en andere insecten. Insecten trekken vogels aan, zoals spreeuwen, mezen en boerenzwaluwen.
Veel vogels vinden een broedplaats in de pruik van de wilg. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor bijen en vlinders.
Oude wilgen bieden door hun dichte kruin en vaak holle stam veel nest en schuilgelegenheid voor vogels, marters muizen padden, salamanders en steenuilen.
INSECTEN
Diverse wilde (solitaire) bijen zijn vooral afhankelijk van bloeiende wilgen. De grijze zandbij vliegt van begin maart tot eind mei en dat valt samen met de bloei van diverse wilgensoorten. Het stuifmeel doet dienst als de belangrijkste voedselbron voor de larven van de grijze zandbij. Foto door: Frido van Hertum
Dit wilgenlieveheersbeestje leeft in kleine aantallen vooral op de wilg en eet schildluizen. Foto door: Frido van Hertum
Een groene wilgenaardvlo is een kever uit de familie bladhaantjes. Hij leeft op de wilg. Foto door: Frido van Hertum
HIER VINDT JE MEER INFO OVER JE BOOM
Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com