Fluweelboom of azijnboom (Rhus typhina)

GROND SOORT

Een fluweelboom groeit op vrijwel alle grondsoorten, maar een licht humeuze grond heeft de voorkeur.

NAT OF DROOG

De fluweelboom houdt van een vrij droge bodem. 

RUIMTE

Deze struik wordt 2-4 m hoog en heeft een breedte van 5-6 meter. 

LICHT

De fluweelboom houdt van de volle zon. 

Snoeien

Snoeien is eigenlijk niet nodig. De boom komt het meest tot zijn recht, wanneer je hem met rust laat. Je kunt wel dode takken eruit knippen.

Wanneer de fluweelboom uit de kluiten gegroeid en verouderd is, kun je in het voorjaar verjongingssnoei toepassen. Hiervoor zaag je de boom tot 10 cm boven de grond af. Spoedig lopen er weer nieuwe loten uit de stam. Maar door de kracht van deze groei verschijnen er ook vele worteluitlopers (opslag) die wel 6 meter kunnen overbruggen. Overal in je tuin komen dus regelmatig takken omhoog. Deze uitlopers verwijder je.

Snoei eind winter, vroege lente en laat zoveel mogelijk zijn natuurlijke vorm laten aannemen.

De fluweelboom is niet inheems en kan invasief worden. Aanbevolen wordt de fluweelboom liever niet te plaatsen in de buurt van gevoelige landschappen. Hij is dus zeer geschikt in je tuin in de stad.

RECEPTEN

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

INSECTEN

De gewone honingbij is de bekendste bijensoort. De fluweelboom is een goede drachtplant (planten die nectar en stuifmeel leveren) voor de honingbij. De vrouwelijke plant biedt allebei. Foto door: Frido van Hertum

De fluweelboom is een goede drachtplant (planten die nectar en/of stuifmeel leveren) voor honingbijen. De plant is tweehuizig, dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. Mannetjes leveren alleen stuifmeel. Wel zijn de bijen bloemvast en komen dus ook op vrouwelijke Fluweelbomen af. Zo zorgen ze voor bestuiving.

De fluweelboom heeft geen voor dieren eetbare vruchten.

 

 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam