CONFERENCE HANDPEER (Pyrus Communis Conference)

GROND SOORT

De Conference handpeer groeit in principe op iedere niet teveel doorlatende grond. Een humusrijke (’levendige’) en goed verzorgde bodem houdt het water goed vast. Plant de peer daarom niet op zandgrond, maar bij voorkeur in lichte kleigrond of potgrond.

Bij aanplant kan wat fosfaat (beendermeel) door de grond worden gemengd. Dit stimuleert de hergroei van de boomwortels. Een fruitboom moet produceren en dit vraagt om bemesting. In het vroege voorjaar (februari/maart) voedt je de boom daarom met organische mest of koemest korrels ruim om de stam voor een rijkere oogst.

Houdt in het groeiseizoen de bodemspiegel vrij van begroeiing of door afdekking met mulch (bijvoorbeeld bladafval) of compost.

In het najaar (oktober) is een goede maand voor het geven van kalk aan de grond voor een beter microklimaat en structuur van de bodem.

De zuurtegraad voor de bodem van de Conference handpeer is die van een moestuin bodem met een pH waarde tussen 6.0 en 7.5.

NAT OF DROOG

Vochtige grond is wel belangrijk voor de Conference handpeer. Blijf water geven in droge periodes. Helaas zien we dat we soms te maken hebben met lange droge periodes. Geef je boom in zulke periodes veel water, vooral in het voorjaar.

Je boom geeft het zelf aan; als de blaadjes slap hangen of zijn vruchten laat vallen is het tijd voor water. Gele bladeren in de zomer wijzen er vaak op dat de boom niet voldoende vocht krijgt. Probeer bij een pas geplante Conference handpeer het water geven te beperken tot 1x per week. Het uitdrogen van de bodem rond de wortels is de grootste oorzaak van het afsterven van jonge bodem in de eerste jaren na het planten.

Het afdekken van de bodemspiegel met compost of mulch na de winter kan dit voorkomen. Meer humus in de bodem verhoogt tevens het vochthoudend vermogen van de grond. Bij extreme regenval kan wortelrot of wortelverstikkig ontstaan, zorg voor goede afwatering, ook in een pot.

RUIMTE

Deze laagstam Conference handpeer wordt maximaal 2 meter hoog. De diameter van de stam ligt rond de 0,50 meter. De takken groeien steil en schuin omhoog als een hoge pyramide die je met vormsnoei kunt blijven controleren.

LICHT

Halfschaduw of zonnige standplaats in een boomgaard(je) of in een border, maar peren staan ook graag tegen een gevel in de vorm van een haag of als muurbeplanting.

HOE ZET JE HEM GOED IN DE GROND

OOGST

De perenboom geeft schattige, witte bloemen rond mei. Hierna zullen de peren gaan groeien. Afhankelijk van het weer kun je rond eind september / oktober rijpe peren kunnen plukken. Ze zijn pas rijp als ze gemakkelijk loslaten van de boom.

DIEREN EN INSECTEN

Insecten en vlinders zijn dol op de perenbloesem en natuurlijk de peren zelf. De distelvink (Puttertje), een veel geziene gast in Rotterdam, maakt graag zijn nest in de oksel van de stam.

En heeft u last van wespen, plant dan juist een perenboom, dan kunnen ze daar alles vinden wat ze nodig hebben.

VRUCHTEN

De Conference handpeer is zelfbestuivend en heeft dus geen andere rassen of bomen nodig voor vruchtvorming. De vrucht is middelgroot tot zeer groot, zeer lang gerekt naar de steel dun gelijkvormig uitlopend.

SNOEIEN

Een Conference handperenboom kan in de wintermaanden worden gesnoeid. De boom is dan in rust. De bladeren zijn van de boom gevallen, dit is handig omdat je dan goed kunt zien hoe de boomvorm is. Het snoeien van een perenboom heeft als belangrijkste doel het verjongen van de boom. Je wilt de belichting in de perenboom optimaliseren, het voorkomt ziekten door de snoei van zieke takken en geeft betere vruchtzetting. In het algemeen geldt hoe meer je snoeit, hoe meer je de groei stimuleert, dus hoe minder productie.

HOE DOE JE DAT?

Bij het snoeien buig je de takken voorzichtig wat vlakker door een gewicht aan de tak te binden of ze met een touwtje omlaag te trekken en vast te maken aan de onderliggende takdelen. De punt mag niet te ver doorbuigen, maar vlak staan en voorkom breken. Dit kan zowel in de winter als in de zomer.

Paar eenvoudige technieken: Knip de rechtopgaande takken weg, behalve de top. Zware takken in de top van de peer snoei je weg om de belichting te verbeteren. Alle takken tot 20 cm. Een perenboom die te snel groeit kun je met snoei in de zomer (juni) wat afremmen.

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

VRUCHTEN

BAST

Gasten

Distelvink. Het puttertje nestelt zich in het voorjaar graag in oudere fruitbomen.

Koolmees is een insecteneter en is graag gezien in fruitboomgaarden. Hij nestelt zich in nestkasten en voedt zich met rupsen. 

INSECTEN

Tienstippelig lieveheersbeestje. De kever is als larve en als volwassene een jager op bladluizen. Daarom is hij graag gezien op fruitbomen. Foto door: Frido van Hertum

 

 

 

Larve van een zevenstippelig lieveheersbeestje voedt zich met bladluizen. Goede bladluisbestrijders dus. Foto door: Frido van Hertum

 

 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam