Berk (Betula Pendula )

GROND SOORT

De ruwe berk groeit goed op droge gronden. Hij verdraagt kalk en neemt ook genoegen met voedselarme groeiplaatsen.

NAT OF DROOG

De beste groei vindt plaats op vochthoudende en voedselrijke gronden. Zeer droge perioden overleeft hij door een deel van de bladeren te laten vallen en zo de verdamping te beperken

RUIMTE

Op vochthoudende groeiplaatsen kunnen ze tot 30 meter opgroeien, maar op droge groeiplaatsen is 15 tot 20 meter het maximum. Ze kunnen 9 tot 12 meter breed worden.

LICHT

De berk staat het liefst in de volle zon. 

Snoeien

Een berk is een zeer snelle groeier, dus is het logisch als je hem een keer wil snoeien.

Snoeiwerk aan berken dient alleen te gebeuren tijdens het groeiseizoen als de bomen vol in blad staan. Snoeien tijdens de winter of het vroege voorjaar heeft het zogenoemde sapbloeden tot gevolg: de overmatige sapstroom druppelt dan uit de wonden. Daar hoeven ze niet aan dood te gaan, maar het verzwakt de bomen wel.

Snoeiwonden van jonge bomen genezen goed, maar wonden aan volwassen bomen overgroeien doorgaans slecht en veroorzaken inrottende plekken.

Je kunt een berk ook knotten als je hem kleiner wilt houden. Bijvoorbeeld omdat hij veel wind vangt. Normaal gesproken is de groeiwijze (habitus) van de berk lang en slank. Door hem drastisch te snoeien (dus halverwege afzagen), krijgt hij in de eerste jaren na de snoei een bolle vorm. Sommige mensen vinden zo’n afgeknotte stam lelijk, maar het is zeker een goede oplossing.

Zaag je een stuk van de berkenboom af, dan zal de boom dat compenseren door heel snel te groeien. Als je hem bijvoorbeeld knot, krijgt hij al snel weer veel scheuten.  Na een paar jaar groeit hij wel in zijn oude vorm terug en kun je weer jaren vooruit. 

STAM EN KROON

BLOEIWIJZE

INSECTEN

Berkeneenstaart is een nachtvlinder. De voornaamste waardplant (gastheer) van de rups is de berk. Het is een vrij algemene vlinder. Foto door: Frido van Hertum

 

De mendicabeer is een dagactieve nachtvlinder. Het witte vrouwjte lijkt op een witte tijger. De berk is een waardplant (gastheer) voor de vlinder. Foto door: Frido van Hertum

De berk is een inheemse soort en is een veilige plaats voor vele verschillende vogels om te zitten en rond te kijken. Hij trekt zowel insecteneters als zaadeters. Muggen, luizen en spinnen voor insectenetende vogels. En  besjes in augustus en september voor mezen. Zaden voor de vlaamse gaai, mus, ekster, pestvogel, mees, vink, rietgors, tjiftjaf. Het snel verterende blad verrijkt ook nog het bodemleven.

 

 

 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam