ADOPTEER EEN BOMENPARKEERPLAATS

Een bomenparkeerplaats (bomenbox) is een plek waar bewoners boomzaailingen kunnen brengen uit eigen tuin en gratis babybomen kunnen afhalen voor balkon, buurttuin of eigen tuin. De bomenparkeerplaatsen (bomenboxen) zijn in de meeste gevallen openbaar toegankelijk.

Onze ervaring leert dat boom adoptanten, die babybomen komen brengen en halen, meer sociale contacten opdoen. Niet alleen door het delen van verhalen, herinneringen en ervaringen over de bomen. Buurtbewoners zoeken elkaar op om het te hebben over het soort groen in de buurt, de hittestress en de waterhuishouding in en om hun huizen omdat ze bewust bezig zijn met bomen in hun omgeving.

Iedereen de kans

De vraag naar jonge bomen is de afgelopen twee jaar flink toegenomen in Nederland. Hierdoor is de voorraad jonge bomen tamelijk geslonken. Daarnaast is het vaak best prijzig om een jonge boom aan te schaffen. Laat staan het vinden van het juiste boom advies voor jouw plek. Niet iets wat zo even voor elkaar is.

We willen iedere bewoner de kans geven kosteloos hun hittestress aan te pakken en de biodiversiteit in hun omgeving te verbeteren met het juiste advies, zonder een centje pijn. Zo maken we onze stad nog koeler.

Cool Down City biedt de stad een groen deeleconomisch concept waar iedereen aan kan meedoen. Of je nu in een flat of villa woont of volkstuin geniet.

Zo doen we dat

De bomenparkeerplaats wordt elke week (33 in het jaar) bevoorraad met 7 tot 15 gratis boomzaailingen (babybomen). Daarnaast worden alle gebrachte boomzaailingen elke week door ons opgehaald, verzorgd en gelabeld om vervolgens weer te worden rondgebracht naar de bomenparkeerplaatsen. Op onze social media vertellen we iedere week wat er te halen valt en waar op te letten. De periode loopt van 1 april tot half november.

Jouw bomenparkeerplaats (bomenbox) adoptie zorgt dat er tussen de 230 en 500 gratis babybomen worden aangeboden gedurende 33 weken middels één bomenparkeerplaats (bomenbox). Deze koele bijdrage heeft een potentiële vergroening van tussen de 0,65 en 2,1 hectaren voor jouw wijk, werknemers of organisatie

INVESTERING ADOPTIE

De adoptie voor een bomenparkeerplaats (bomenbox) voor een jaar is 2.000,- euro excl. btw (2023). Hieronder valt naast de vervaardiging ook de handeling en bevoorrading van de bomenparkeerplaats gedurende 1 jaar (33 weken).

We hebben als doel in elke 92 wijken van Rotterdam en elke wijk van Leiden een bomenparkeerplaats (bomenbox) te plaatsen zodat iedereen kan meedoen. Met de ambitie het bomenaantal in Rotterdam en Leiden te verdrievoudigen. 

OP MAAT

Elke bomenparkeerplaats (bomenbox) kan in overleg op een eigen bevonden plaats worden neergezet.

Voor de opening of ter afsluiting van jouw bomenparkeerplaats (bomenbox) jaar is het mogelijk door Cool Down City een event te laten organiseren met bijvoorbeeld een gepaste bomen workshop, lezing of thematische versnaperingen onder begeleiding van inspirerende muziek of act.

Voor het optimale succes van de bomenparkeerplaats (bomenbox) kan er gezamenlijk een publiciteitsplan worden gemaakt. We hebben hier goede ervaringen mee.

Daarnaast kan de signing in overleg naar wens worden aangepast om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de toekomstige boom adoptanten die er komen afhalen en brengen.

AFMETING EN MATERIAAL BOMENPARKEERPLAATS

Elke bomenparkeerplaats (bomenbox) is 1 meter breed, 40 cm diep en 115 cm hoog. De constructie is van hout en de signing van weerbestendig dibond.

BABYBOMEN KOERIER

De babybomen koerier rijdt elke week elektrisch rond om gratis babybomen te brengen naar de bomenparkeerplaatsen (bomenboxen) en gebrachte boom zaailingen weer op te halen. Deze laatste worden verzorgd, gedetermineerd, gelabeld en weer gebracht naar de bomenparkeerplaatsen (bomenboxen) in onze koele steden Rotterdam en Leiden.

WIE GINGEN JE VOOR

Urban Reality

Adviesbureau voor planeconomie en projectcontrol

Ter viering van het 10 jarig bestaan deed Urban Reality een ruimhartige donatie waardoor er nu enkele bomenparkeerplaatsen (bomenboxen) worden geplaatst voor de duur van één jaar. Deze worden in overleg op gewenste locaties geplaatst.

Daarnaast hebben we hun viering ondersteund met een perenboom voor elke werknemer die zij zelf mochten uitzoeken naast het nuttigen van een hapje en een drankje met als thema ‘de boom’ en een rondleiding op ons bomendepot.

Ook zorgen we samen voor de publiciteit rond deze donatie in diverse media en sociale platforms.

In Leiden noemen we een bomenparkeerplaats ‘bomenbox’. Hier staat een van de geadopteerde bomenboxen van Urban Reality. Hier staat hij in het gebied rond Leiden Centraal wat zorgt voor veel aanloop.

Urban Reality doneert aan Cool Down City
Urban Reality doneert aan Cool Down City

Rotterdams Milieucentrum

Door de adoptatie van een bomenparkeerplaats door het Rotterdams Milieucentrum staat er bij Stadskwekerij De Kas in de wijk Blijdorp te Rotterdam de alweer 8ste bomeparkeerplaats.

Urban Reality doneert aan Cool Down City

HUIDIGE RESULTATEN

Bomen uitgedeeld in Rotterdam

m2 potentieel verkoeld in Rotterdam

Één volwassen boom, rond de 40 jaar, beslaat een oppervlak van 28 m2, 6 meter ∅ en koelt de lucht 2℃ tot 8 ℃ af.

Over Cool Down City

Wat was het warm deze zomer? Wandelend door de straten leken de huizen wel radiatoren. Zo veel mooie mensen ’s avonds op straat en nog nooit zo weinig geslapen. Een van de vier warmste van deze eeuw volgens de weer-autoriteiten.

Met Cool Down City moedigen we Rotterdammers aan om hun stad zelf met bomen te verkoelen. Door gratis bomen weg te geven, ze te inspireren, te informeren over hun eigen mogelijkheden en Rotterdamse partijen te verbinden voor meer impact. Met de ambitie het bomenaantal in Rotterdam te verdrievoudigen.  

Het Cool Down City initiatief bereikt deze ambitie door een openbare Rotterdamse Bomenkas te realiseren, Free Tree Giveaway Events te organiseren en met de Free Tree Exchange on wheels het boom bewustzijn bij de mensen te brengen. 

Samen met jou 

Dit lukt mij natuurlijk niet in mijn eentje. Daarom creëren we een netwerk aan bereidwillige planters en telers in combinatie met partnerschappen met gemeente, kennisnetwerken en het bedrijfsleven om samen meer impact te maken.  

Als basis faciliteert Cool Down City een Rotterdamse bomenkas, bomen weggeef events, informeert de Rotterdammer over het urban heat island effect en het laten groeien en planten van bomen in je eigen omgeving. 

 

Slim aan de slag 

Hierdoor kwam ik op het idee om Cool Down City te starten. Een non-profit initiatief met winst voor iedereen. Cool Down City leert Rotterdammers hoe je bomen kunt kweken en waar je deze vervolgens kunt planten en hoe te verzorgen.  

De kracht zit hem in het aanspreken van de kennis en de potentie van Rotterdammers zelf gekoppeld aan kennis over de best verkoelende bomen. Hierdoor kunnen we samen sneller en slimmer resultaat boeken voor een koeler en groener Rotterdam. 

Waarom het bomenaantal verdrievoudigen? 

Momenteel telt Rotterdam rond de 700.000 inwoners en groeien er 610.000 bomen. Een volgroeide 40 jaar oude boom absorbeert 100.000 CO2 per jaar, en een mens verbruikt het driedubbele hiervan. Dit betekent dat we op dit moment in totaal 1.590.000 bomen te kort komen in de stad. Daarbij komt nog dat de urgentie om onze planeet af te koelen steeds groter blijkt.  

Het verdriedubbelen van het Rotterdamse bomenaantal is dus nodig om een werkelijke bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing! 

 

Diep gewortelde aanleiding

Twee jaar geleden bezocht ik, Charlotte van der Heiden, de betoverende Amazone in Peru. Ik heb de schoonheid ervaren maar ook het overleven ​​van de mensen. Hun riviervis, hun belangrijkste eiwitbron, sterft. De rivier is daar 3 graden te warm geworden voor de vissen om zich voldoende te kunnen voortplanten. De mensen halen daarom het woud leeg om te kunnen overleven. Het woud wordt hierdoor zwakker.

In het vliegtuig naar huis herinnerde ik mij hoe de totale aarde afkoelt door de opbloeiende planten en bomen in de lente. Zo kwam ik tot een zeer eenvoudig plan om hier verandering in te brengen. Bij mij thuis in Rotterdam waar het ‘urban heat island effect’ een steeds groter probleem is. En wel met eenvoudige middelen met de grootste impact; bomen en Rotterdammers.

Mijn dochter Lucia heeft zich versierd met de verf van de woudbessen die de Amazone natives gebruiken voor hun rituelen.
Cool Rotterdam City

Wat als Rotterdam heerlijke verkoeling geeft in de zomer onder een wuivend bladerdak in iedere straat. Een stad die voldoende water vasthoudt bij extreem veel neerslag terwijl je met drogen voeten door de straten naar je huis wandelt. Een stad die een balans heeft gevonden in haar CO2 voetafdruk en waar je je longen vol schone lucht kunt vullen? Het kan allemaal, als we nu met iedereen die dat wil en kan in actie komen! 

Elke week ontmoet ik Rotterdammers die mij vertellen naast welke soort boom ik sta en hoe eenvoudig deze te enten valt. Hoe je binnen de regels de stoeptegels onder een boomspiegel kunt los halen om er beplanting in te zetten en de boom nog beter water kan opnemen. Maar ook hoe hun kinderen al jaren in de zomer niet kunnen slapen omdat het te heet is. Elke week ontmoet ik meer mensen die er klaar voor zijn om iets te gaan doen.  

Deze potentie en kennis mogen we niet ongebruikt laten. Deze mensen moeten we bedienen met simpele middelen en kennis om in actie te komen. Die weten wat ze zelf kunnen doen in hun omgeving en wat het hun oplevert. De Rotterdammer is er klaar voor om haar eigen mogelijkheden te benutten.   

We zijn actief opzoek naar samenwerking met diverse organisaties en gemeente die dit idee willen omarmen en samen groot willen maken met de kracht van de Rotterdammers.   

Want met dit initiatief zorgen we er niet alleen voor dat Rotterdam een diepe connectie krijgt met de natuur, maar ook met elkaar. Op deze manier maken we Rotterdam op eigen kracht koeler en groener. 

Volg ons in de tussentijd even op Instagram en Facebook.

Of stuur ons een e-mail!
mail@cooldowncity.com

WE WORDEN GESTEUND DOOR

printerpro rotterdam
printerpro rotterdam